Galavečer Taekwon-do ITF v Třebíči

25.09.2012 12:54

Moravská liga a Pyramida mistrů

V sobotu 15.9. se v Třebíči ve sportovní hale TJ Třebíč na Fügnerově ulici konala vyjímečná událost. Fanoušci bojových umění mohli vidět utkání ve sportovním boji dle pravidel Taekwon-do ITF. Dlouho dopředu připravovaný projekt Moravské ligy týmů se letos poprvé dočkal uskutečnění a 4 nejlepší moravské týmy z Opavy, Karviné, Brna a Třebíče soupeří o zisk putovního poháru. Soutěž je směrována cestou atraktivity zejména pro diváky, proto se soutěží jen ve sportovní boji, do kterého jsou nominováni nejlepší zápasníci. Součástí galavečerů je také zajímavý doprovodný program.

Liga týmů je doplněna pyramidou mistrů, kde zápasí 8 vybraných bojovníků, vždy se jedná minimálně o medailisty z mistrovství republiky. První dvě kola galavečerů již proběhly v Karviné a v Boby centru v Brně, třetí kolo nyní zavítalo do Třebíče. Právě na třetí kolo v Třebíči se podařilo k účasti v pyramidě mistrů získat skvělé bojovníky z Ruska, přijeli mistři Moskvy Ruslan Nasonov a Ryskeldi Altynbekov, kteří ještě zvýšili skvělou konkurenci v pyramidě.

Samotná soutěž začala v 16:30 uvítacími slovy místostarosty města Třebíče RNDr. Pavla Svobody, který popřál sportovcům dobré výkony a divákům krásnou podívanou. Po jeho  pozdravu se již zápasy rozběhly v rychlém sledu. Vítězem 3. kola Moravské ligy týmů se stali bojovníci z Opavy před Karvinou a Brnem. Zápasníkům z Třebíče se výsledkově vůbec nedařilo, přesto předvedli pěkné výkony a zejména v posledním vystoupení proti Brnu byli jen těsně od vítězství. Nechali na tatami své srdce a diváci je mohutným povzbuzováním a potleskem ocenili za bojovný projev. V týmu Třebíče se představili Petr Kundela, Patrik Mikeš, Jiří Matoušek, Vojtěch Fiala, Tomáš Sotolář a Josef Kobiela.

V pyramidě mistrů se představil také třebíčský Vojtěch Fiala, který je aktuálním mistrem České republiky v kategorii nad 85 kg. V minulém kole skončil v Boby centru až ve finále, na druhém místě. Svůj sobotní první zápas skvěle zvládnul a postoupil mezi nejlepší 4, kde ho doplnil opavský Jan Vrchovecký, dále první vítěz Pyramidy Martin Kosík z Frýdku-Místku a Ruslan Nasonov z Ruska. V semifinále proti Janu Vrchoveckému většinu doby udával krok a vedl Vojtěch, ale v poslední půlminutě se povedlo soupeři snížit a nakonec i vysoce bodovanou technikou nohou z otočky skóre otočit. Do finále tedy postupil Vrchovecký, který se utkal s vítězem druhého semifinále Ruslanem Nasonovem. V mimořádně pěkném zápase Rus po většinu zápasu vedl, ale Vrchovecký v posledních desítkách sekund předvedl podobný obrat jako v semifinále a pár vteřin před koncem zasadil vítěznou kombinaci. V Třebíči se ve skvostné konkurenci stal mistrem Pyramidy Jan Vrchovecký z Opavy.

Večer byl doplněn doprovodným programem s vystoupením třebíčských gymnastek, ukázkou cvičením s nunchaku a závěrečným losováním cen pro diváky. Ti velmi pomohli celkové atmosféře hlasitým povzbuzováním a vytvořili sportovní kulisu, kterou si nezávisle na sobě pochvalovali zápasníci ze všech týmů. Proto největší poděkování za skvělý večer patří úžasným fanouškům.